Dünyanın dört bir yanındaki ormanlar tehdit altındadır ve ormanlardan sağlanan faydalar tehlikeye girmektedir. Bu tehditler, ormansızlaşma ve ormanların bozulması şeklinde kendini göstermektedir. Ormansızlaşmanın ana nedeni tarımdır. Kötü planlanmış altyapı da aynı şekilde ormansızlaşmanın diğer bir tehdididir. Orman bozulmasının başlıca nedeni ise yasadışı ağaç kesimleridir.
Ormansızlaşma özellikle tropikal yağmur ormanlarında ciddi bir endişe kaynağıdır, çünkü bu ormanlar dünyanın biyolojik çeşitliliğinin çoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Oysa Amazon ormanlarının son 50 yılda yaklaşık yüzde 17’si, büyük oranda sığır çiftliği için orman dönüşümü nedeniyle kaybedilmiştir. Bu ormansızlaşma özellikle kalabalık alanların, yolların ve nehirlerin yakınında yaygındır. Ancak zamanla uzak bölgeler de tahrip edilmiştir. Yapılan hesaplamalara göre 2019 yılında her dakika 30’a yakın futbol sahası büyüklüğünde tropik orman alanı kaybedilmiştir.
Dünya Vahşi Yaşam Fonu (WWF), 50 yıldan fazla bir süredir ormanları korumak için çalışmaktadır. Bu kuruluş, sorumlu orman yönetimi uygulamaları için sertifikasyonu teşvik etmek, yasa dışı ağaç kesme ile mücadele etmek, ticaret politikalarını iyileştirmek, ormanlık alanları korumak ve daha fazlası için resmi kuruluşlar, şirketler, topluluklar ve diğer paydaşlar ile birlikte çalışmaktadır.
Teorik olarak ormansızlaşma, ormancılık dışında bir faaliyete yer açmak için ağaçların kalıcı olarak kaldırılmasıdır. Bu, ormanlık alanın tarım veya otlak için temizlenmesi ya da yakıt, inşaat veya üretim için ihtiyaç duyulan kereste temini için olmaktadır. Oysa Dünya Vahşi Yaşam Fonu’na göre ormanlar, yerkürenin kara yüzeyinin yüzde 30’undan fazlasını kaplamaktadır ve bu ormanlık alanlar bir milyardan fazla insana yiyecek, ilaç ve yakıt sağlamaktadır.
Bugün ormansızlaşmanın çoğu tropik bölgelerde yaşanmaktadır. Geçmişte erişilemeyen bölgeler, yoğun ormanların arasından açılan yeni yollar ile birlikte artık erişilebilir durumdadır. Son 25 yılda ormanlar, Güney Afrika’nın büyüklüğünden daha büyük bir alanda küçülmüştür. Bu durumu giderek daha da hızlanmaktadır.Tropikal ormansızlaşmadan sadece dört ürün sorumlu görülmektedir: sığır eti, soya, palmiye yağı ve odun ürünleri. Her yıl İsviçre büyüklüğünde bir alan, ormansızlaşma nedeniyle yok olmaktadır.
Kuruluşumuz üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmak amacı ile orman koruma belgelendirme hizmetleri vermektedir.